top of page

"The Astor Klezmer Trio"

Tussen de Klezmer muziek en de Argentijnse Tango is er slechts één stap, die in de jaren 1920 door de omvangrijke Joodse gemeenschap van Buenos Aires gezet werd.

 

De "Astor Klezmer trio" brengt om te beginnen hulde aan de beroemde Argentijnse componist, Astor Piazzolla met " History of the Tango ". (opgedragen en in première in 1986 door Marc Grauwels en Guy Lukowski) 

 

De Tango onstaat in Buenos Aires in de jaren 1880 uit de smeltkroes van Italiaanse, Spaanse, Franse, Afrikaanse en Joodse migranten. Enkele jaren later kent de Joodse gemeenschap een ongeziene groei. Joodse muzikanten beginnen vanzelf tangos te spelen en tangos in het Yiddish te componeren. 

 

De Joodse Tango reist zelf de wereld rond in de bagages van de Joodse muzikanten, van Buenos Aires naar New York, langs Polen en op deze manier terug naar Oost-Europa, ooit de bakermat van de Klezmer muziek.

 

Vandaar de ietwat verrassende naam van dit ongewone trio "The Astor Klezmer Trio"

Joëlle_Strauss_recadrée.jpg
Joëlle Strauss - viool en zang
 

Geboren in België, begint Joëlle STRAUSS viool te studeren op 4-jarige leeftijd; later zal ze haar studies vervolledigen met zang en piano tot op het hoogste conservatoriumniveau.

 

Na haar diploma's behaald te hebben op Koninklijke Conservatoria in België, gaat haar belangstelling naar andere stijlen, zigeuner-, klezmer-, jazz-, en Oriëntaalse muziek, die ze bij de grootste meesters ontdekt en bijschaaft.

PLUS...

833_marc_grauwels_oiseau.jpeg
Marc Grauwels - fluit

Marc Grauwels is ongetwijfeld één van de meest vooraanstaande Belgische fluitisten van vandaag. Dit heeft hij voorzeker te danken aan zijn talent, zijn charisma, zijn dynamische en gulle persoonlijkheid maar eveneens aan zijn aangeboren gave voor communicatie.

 

Zijn eclectische instelling als solist op de internationale scène heeft een honderdtal componisten uit heel de wereld geïnspireerd om speciaal voor hem te schrijven.

 

PLUS...

Christophe Delporte - accordeon
 

Zijn  artistieke loopbaan begint ontegensprekelijk in 1989 wanneer hij deelneemt aan de wedstrijd ‘jonge solisten’ van de RTBF, waar hij de tweede prijs behaalt en vooral, met een absolute meerderheid, de prijs van de kijkers.

 

“Nooit heb ik op die manier accordeon horen spelen”, klonk het als leidmotief in de commentaren bij zijn prestaties in de verschillende proeven van de wedstrijd. 

PLUS...

bottom of page